В памет на д-р Емил Илиев

 

Emil Iliev

Уважаеми Колеги,
 

На 15.11.2020 г. след кратко боледуване ни напусна известния дерматолог и иглотерапевт д-р Емил Илиев, създател и дългогодишен председател и почитен председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина, член на борда на директорите на Световната асоциация по акупунктура (SIA) и Международното дружество по медицинска акупунктура и свързаните с нея техники (ICMART), член на Европейската Академия по Дерматология и венерология (EADV) президент на Световния конгрес по акупунктура (SIA,1983 г. в София), президент на Международния симпозиум на ICMART в София през 1995 г. и Генерален секретар на Третия пролетен симпозиум на Европейската Академия по Дерматология и Венерология в София през 2005 г.

Д-р Емил Илиев е роден на 16 октомври 1947 г. в София. Следвал е медицина в медицинските университети във Виена и в София. Специализирал е акупунтктура в Австрия, Германия, Франция, СССР, Италия, Китай, Северна и южна Корея, Виетнам, Япония и други европейски страни. Почитен член на 18 международни дружества по акупунктура.

Д-р Емил Илиев беше посветил огромни усилия на алтернативните методи на лечение и изповядваше идеята за интегриране на алтернативните медицински техники с конвенционалната медицина, което успешно му позволяваше да ги прилага при лечението на алопеция ареата, склеродермия, псориазис, витилиго, лихен рубер планус, уртикария, както и при много неврологични, ортопедични и ревматологични заболявания. Д-р Илиев е патентовал комбиниран метод за лечение с мек лазер, акупунктура и инжекции на Aloe vera при рецидивираща херпес симплекс инфекция, за който е удостоен със специалната награда на Световната здравна организация през 1995г. Един от фокусите на научните интереси на д-р Емил Илиев беше талазотерапията при псориазис, атопичен дерматит и уртикария като комплексен терапевтичен режим. Ортомолекулярната медицина с витамини и минерали също беше обект на дългогодишните научни интереси на д-р Илиев.

Повече от 20 години д-р Емил Илиев беше гост-доцент и почитен професор в Медицинските университети в Германия, Австрия, Дания, Испания, Гърция и Франция. За последните 30 години д-р Илиев е обучил и сертифицирал като акупунктуристи повече от 2500 лекари от България, Австрия и Германия. Д-р Емил Илиев е автор на повече от 100 научни публикации в български и международни медицински списания, конгресни презентации и монографии по проблемите на акупунткурата в дерматологията. Д-р Емил Илиев е изтъкнат преподавател и лектор, чиито последователи и ученици ще продължат делото и примера му. Една от най-известните граждански инициативи на д-р Илиев е основания и организиран от него вече 23 години международен джаз фестивал в Банско с основна цел подпомагане и популяризиране развитието на град Банско и региона като международен туристически и културен център.

Поклон пред паметта му!